Thursday, January 14, 2016

Da li treba istiskivati bubuljice? | Puškice za masnokošce

Ovo je jedno od uvek aktuelnih i kontroverznih pitanja , da li je ispravno cediti bubuljice. Moram napomenuti da ja nisam nikakav stručnjak, već ću vam o tome pisati iz svog ugla.

Pitanje glasi da li treba cediti bubuljice? Moj odgovor bi bio da. Smatram da treba cediti bubuljice, posebno gnojanice, jer one mogu i same da puknu pa da deo gnoja izadje, a deo ostane. Napravi se krasta to navodno prodje, usput možda ostavi i ožiljak i ništa niste uradili. Niste želeli da dirate lice, a ispalo je gore nego da jeste. Naravno, ne treba cediti bubuljice kad ih je puno i kad je lice pod upalom, tada nikako.

Kad se odlučite da cedite bubuljice, obratite pažnju da to bude uveče, pred spavanje kad ne izlazite nigde. Takodje, pre istiskivanja obratite pažnju da je bubuljica sazrela, da je potpuno izašla napolje. Ako nije, nemojte je dirati jer ćete napraviti štetu. Kad utvrdite da je sazrela, obavezno očistite lice i nemojte golim rukama da istiskujete bubuljicu, već uzmite maramice. Potrudite se da "pogodite" kanal bubuljice kako biste je istisli iz samog korena . Ako je ne istisnete do kraja, opet ne valja jer će ona posle nekog vremena ponovo izaći na istom mestu. Pokušajte da budete što pažljiviji dok cedite bubuljicu, bez preterane siline i grubosti. Nakon istiskivanja, dezifinkujte to mesto i namažite tanan sloj kreme protiv bubuljica. Kad imam vremena, stavim glinu na istisnuti deo jer ona izvuče ako ostane još nešto.

Kao što sam rekla na početku, pričam na osnovu mog iskustva. Ova tema je vrlo diskutabilna i  ne postoji ispravan odgovor, već sve treba da se radi prema tremnutnom stanju kože. Znate ono kad kažu slušajte svoj organizam, to isto treba primeniti i na kožu. Svi smo mi različiti i različite su potrebe kože. Radite kako vama odgovara, ali ono što je sigurno jeste da ne treba cediti bubuljice kada je kompletno upaljeno, jer će se infekcija samo raširiti. A kada se odlučite da istiskujete bubuljice, radite to "pravilno".Koji je vaš stav po pitanju istiskivanja bubuljica? Za ili protiv?Fotka: Zlatana sa bloga Šminka & Ostalo (Make up and more)

6 comments

 1. Protiv! Ali protiv sam da se to radi u kucnim uslovima. Cedjenje treba prepustiti profesionalnom licu: kozmeticaru ili dermatologu. Poucena svojim iskustvom to govorim. Mi ni ne znamo tacno kakav je to tip bubuljice/akne/komedona/mitisera, ali profesionalci znaju koju treba cediti a koju ni slucajno ne. Jer cedjenje u pogresnom trenutku njenog sazrevanja samo dovodi do prosirivanja i produbljivanja upale, stvaranja jos vece bubuljice, podliva, krastice... A sve to mnogo sporije prolazi i na kraju ostaje oziljak tj.fleka cija je eliminacija jos dugotrajnija. Lice mora ocisceno i napareno pre tretmana cedjenja, u suprotnom pore nisu otvorene i cedjenje je teze. Pustite je da sama sazri, proces sazrevanja ubrzajte nekom kremicom (preporuka je jeftina cinkova pasta), pa kada skroz pobeli i sazri ona ce ili sama puci, ili prilikom umivanja ili brisanja lica peskirom. :)

  ReplyDelete
 2. Ja uvek imam ogromnu potrebu da ih čačkam i samo haos sebi napravim. Kada se suzdržim prodju meseci a da se ne pojavi ništa na mom licu ali treba puno samokontrole :D

  ReplyDelete
 3. Ja se slazem sa tobom. Ne znam da li u teoriji treba to da radim ili ne, ali radim. Ne napravim sebi problem nikakav, a brzo mi prodju. Inace bi sto godina trajale, i na kraju bi mi ostao unutra taj gnoj i napravila se ona bela kuglica, koju opet ako pokusas da istisnes, mozes da upalis taj deo opet. Dakle cedim kad sazru. Lepo ocistim kozu, iscedim i na kraju naprskam aktivni kiseonik ili Octenisept da dezinfikujem. To onda udje malo toga za dezinfekciju i unutra jer je ta pora od istiskivanja otvorena. I tako mi je vec sutra bubuljica smirena i skoro prosla. A da nisam cedila vukla bi je danima jos.

  ReplyDelete
 4. Smatram da svako treba da se upozna sa svojim licem i bubuljicama, s obzirom da sam oduvek cackala lice naucila sam na kojem delu mi se napravi haos a na kojem moram... Skoro kad sam resila da prestanem da ih diram toliko jedna je bila bas velika gnojanica-skinula se sama o jastucnicu,gnoj je izasao i napravio cvet bubuljica oko te jedne i to je bio haos... A neke kad iscedim istog dana prodje kao da nije bilo niceg tu...

  ReplyDelete
 5. Slazem se Ana. Tako je. Ja ih cedim bas ono kad ima zuti gnoj i samo ceka da pukne, otale situacije nikada ali bas nikada, ne cackam. I naravno posle takvog istiskivanja stavim odgovarajucu kremiicu. :)

  ReplyDelete
 6. Ja ih vise nemam, hvala Bogu, ali dok sam ih imala, radila sam to na odredjen nacin - savrseno ciste ruke (razumljivo), cisto lice (smanjen rizik unosenja dodatnih bakterija) i obavezno da je sazrela, inace nista od posla. Uzimala sam sterilnu iglu iz apoteke, tankog vrha i onda samo povrsinski podignem sloj epiderma koji je napet pod pritiskom gnoja sa unutrasnje strane i sadrzaj sam krene napolje a ja pripomognem blagim pritiskom maramicama sa bocne strane. Dezinfekcija uz pomoc hidrogena i stapica za usi na okolnu kozu,nikako na samo mesto cedjenja. I ne dirati na drugi nacin. I bolje mi je bilo tako, brze su prolazile nego kada se ostave da prodju same pa se gnoj resorbuje nazad u kozu.

  ReplyDelete