Kao mala bila sam od one dece koja su imala kratkoročna interesovanja. Često sam menjala sportove, ništa mi nije držalo pažnju. Nikad nisam umela da se posvetim jednoj aktivnosti i da napredujem u njoj. S te strane gledano, blog je moje životno otkriće. Prosto mi je neverovatno kad vidim da skoro četiri godine vodim blog. Uz njega sam doslovno rečeno odrasla. Od devojčurka sam postala prava devojka, da ne kažem žena.

Stoga sam rešila da sa vama podelim šta me je sve to blogovanje naučilo.

Naučila sam da budem dosledna, istrajna u onome što radim. Ako želite da vas ljudi čitaju morate biti istrajni i redovni. Živimo u eri tehnologije, gde ako nestanete, niko neće žaliti za vama samo će vas zameniti. Iz tog razloga ne smete posustajati. Često sam imala blokade kada nisam mogla da pišem jer sam bila uplašena mišljenja drugih ljudi. Na kraju dana nije bitno šta drugi misle, ako ste vi zadovoljni sa sadržajem koji stvarate.

Naučila sam da pišem postove unapred. Iako sam mislila da je nemoguće, to je zapravo put do redovnosti. Ne možete sesti, islikati šta vam treba i napisati post. Možete, ali u velikom broju slučajeva nećete uvek imati vremena za tako nešto. Zato sam naučila da napravim listu postova koju želim da objavim i pre nego što slikam, prvo napišem tekst. Nakon toga sve ide lakše. I objavljivanje i promovisanje po mrežama. Probajte i uverićete se sami.

Biti aktivan. Ne samo na blogu, već na svim društvenim mrežama. Ako vas nema na njima, kao da ne postojite.

Ne obaziram se na ružne komentare. Teško sam varila ružne komentare. Dešavalo se da se ubedačim i ne pišem neko vreme. Čitala sam dosta tekstova na temu ružnih komentara i dok ne rešite sami sa sobom da ništa ne dobijate nerviranjem, nema vam pomoći. Ako je u pitanju kritika, shvatite je kao podsticaj da budete bolji, da radite na sebi. Ako će ružni komentari da vas odvrate da radite ono što volite, onda to otpočetka nije bilo za vas.

Raditi na sebi, konstantno napredovati i učiti. Ulagati u blog, truditi se. Pokušavati da budete u koraku s vremenom, ali ostati dosledni sebi.

Pišite o onome što vas zanima. Znam da zvuči glupo, ali dešavaće se da "morate" da objavite odredjene postove, iako vam se možda ne piše o tome. Nemojte se siliti i nemojte pisati, čitatelji će primetiti, a ni vi nećete biti zadovoljni finalnim rezultatom. Budite slobodni da pišete o čemu god želite, sami ste svoj gazda. Nemojte nikom da dozvolite da vam priča da nešto možete ili ne možete. To je vaše parče interneta.

Ph: Ivana Džamić (Fade Eye)