Kada pomenemo beretke obično nam prve asocijacije budu pisci, slikari ili vojnici.

Beretka predstavlja ravno sečenu kapu koja je najčešće izradjena od vune. Poznato je da je prvi put nošena od strane grčkog ribara i zvala se "pilos". Ipak, smatra se da je beretka nastala u Francuskoj i originalno je dolazila u crnoj boji. Poznata je pod nazivom "Béret Basque" i bila je nošena od strane pastira u Baskiji koji su je sami pravili od vune.
Ljudi iz te regije su otkrili da ako mokre komadiće vune navlaže i trljaju dobijaju felt (vrstu materijala). Dobijeni materijal su presavijali preko kolena i pravili željeni oblik. I tako su nastale prve bretke koje su bile rezervisane za radnike niže klase. Zatim je postajala sve popularnija u vojsci. U Americi beretka je predstavljala značku časti i bila je samo za elitne vojne jedinice kao što su "Zelene beretke". Danas, širom sveta beretke predstavlju sastavni deo vojne uniforme.

Beretka označava sinonim francuskog šika i može se nositi na više načina. Pancake style kada je stavite ravno na glavu, a zimsku verziju kada pokrijete beretkom uši i povučete je na dole. Fashion style je klasičan, beretka povučena na jednu stranu i sama najviše volim tako da je nosim.

Konačno, beretka je komad koji nikada neće izaći iz mode. Svakoj odevnoj kombinaciji daje poseban šmek i neki novi nivo. Čini mi se da je nepotrebno zapostavljena na našim prostorima.
Kaput - Stradivarius
Haljina - Springfield
Košulja - H&M
Džemper - H&M
Čizme -H&M
Tašna - H&M
Beretka - Vintage


Fotke: Jelena sa bloga Moj neseser