Nastavljamo sa rubrikom koja je nepravedno zapostavljena na blogu poslednjih par nedelja.
Ovog puta ćemo pričati o sredstvima za umivanje. Postoji zabluda da ako koristimo agresivnije proizvode koža će se manje mastiti, a dešava se upravo suprotno, koža se još više masti jer dobija signal da je suva i da je potrebno lučiti još sebuma. Jako mi je žao što je dosta devojaka neupućeno i veliki broj njih poseže za neprikladnim proizvodima kada je u pitanju čišćenje i nega masne i problematične kože.

Najčešće se poseže za čuvenim Merima sapunom koji je jako agresivan i isušuje kožu. Na sva usta je hvaljen kako je lekovit za bubuljice. Parola kojom se vodi većina je sledeća: "Samo budite uporni, dobro hidrirajte lice i bubuljice ce nestati." Time sam se i ja vodila na početku svoje borbe sa bubuljicama. I mnogo sam grešila. To nije slučaj samo sa Meriminim sapunom, postoji dosta pena i gelova za lice koji u sebi sadrže sapun poznatiji kao Sodium Laureth Sulfate. SLS  se nalazi i u šamponima i gelovima za tuširanje. Zbog njega proizvodi pene i pružaju nam osećaj "čistoće" i škriputanja pod prstima.

Moja preporuka je da kupujete blage čistače koji su bez sapuna. Tražite proizvode na kojima piše "soap free" ili na njima piše sindet.

Sindet je sapun bez sapuna. On predstavlja sintetički deterdžent i dosta je blaži u odnosu na SLS. PH neutralan je, nežan i čisti kožu podjednako dobro kao i običan sapun. Ukoliko ste od onih koji gledaju sastojke, umesto SLS na prvom ili drugom mestu će se nalaziti neki od ovih sastojaka:
  •         Sodium Cocoyl Isethionate;
  •      Sulfosuccinates;
  •      Alpha Olefin Sulfonates;
  •      Alkyl Glyceryl Ether Sulfonate;
  •      Sodium Cocoyl Monoglyceride Sulfate;
  •      Betaines;
Sigurna sam da je većina vas čula za Dove i SebaMed sapune, to su sindeti - sapuni bez sapuna koji efikasno čiste kožu, ostavljajući je mekom i glatkom.

Veoma je važno da birate blage čistače. Masna i problematična koža se obično tretira jačim kremama i potrebno je da nega bude svedena i blaga. Obratite pažnju i na listu sastojaka, gledajte da bude što kraća.
Ostavljam vam listu čistača koje sam isprobala, kao i mini recenzije do njih.

Za kraj je tu nagradna igra! U saradnji sa Biodermom jedna od vas će osvojiti set koji se sastoji iz Bioderma Sebium Global kreme i Sebium gela za čišćenje lica. Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da popunite formular koji se nalazi ispod:

a Rafflecopter giveaway

Fotka: Jelena sa bloga Moj neseser