Nedelja visoke mode je završena. Prvi put sam je ispratila od početka do kraja. Jedna kolekcija me je inspirisala da napišem post. Pre nego što vam iznesem svoje utiske osvrnula bih se na istoriju nedelje mode.Samo ime je francusko. Pravila su francuska. Verujem da ćete se začuditi kad čujete da iza celog koncpeta stoji Englez, Čarls Frederik Wort.  
Prvi je upotrebio reč 'fashion designer', pre toga su korišćeni izrazi poput 'tailor' i 'dressmaker'. On je bio taj koji je preokrenuo stvari i sa njim su muškarci zavladali modnom industrijom. U to vreme je bilo neobično da muškarac šije, podjednako čudno kao da čujete da žena radi na građevini. Otvorio je prvu haute couture kuću u Parizu koja je prodavala luksuzne toalete za elitu iz više klase. Kako bi definisali pravila couture kuće osnovan je Le Chambre Syndicale de la Haute Couture, kao prvi čuvar novostvorene industrije. Oni su odličili da se 'haute couture' sastoji iz:
- odeće sašivene po porudžbini;- da budu ručno pravljeni od strane majstora svog zanata koji je specijalizovan za jednu oblast poput šivenja, vezenja, nizanja perli..- da bude visok kvalitet materijala, ekskluzivan i jedinstven dizajn za svakog klijenta.
Le Chambe Syndicale de la Haute Couture je utvrdio pravila, koja je svaka kuća morala da ispuni ukoliko je želela da bude haute couture. Pravila je bilo oko 100, koja pored novih i dan danas važe!Nedelja visoke mode je trajala od 24-28og Februara. Bilo je puno lepih kolekcija. Mislim da su ovu obeležili Armani, Chanel, Elie Saab i Paolo Sebastian. Bilo je i manjih ispada poput Jean Paul Gaultier i pokušaja povratka 80ih. Zamisao je da vam predstavim kroz slike i koju reč kolekcije koje su mi se najviše dopale.
Armani Prive Spring 2016

Kolekcija koja me je posebno inspirisala da napišem ovaj post jeste Armani Prive za proleće 2016. Cela kolekcija mi se dopada. Lila koja dominira je fenomenalna. Materijali su jako lepi. Apsolutno mi se sve kombinacije dopadaju, preko toga kako su uklopljene do pojedinačnih komada. Prefinjeni su, nežni i ženstveni. Frizura i šminka su savršeno uklopljeni. 

Chanel Spring/Summer 2016

Druga kolekcija koja je obeležila nedelju mode jeste Chanel za proleće 2016. Dokle god je Karl Lagerfild na čelu, pratiće ih nezaboravne revije. Ovog puta kolekcija je slavila prirodu. Scena je bila drvena, a devojke su bile u drvenoj kući za lutke koju su 8 dana pravili. Sama kolekcija je bila neverovatna. Klasične Chanelove forme sa fenomenalnim materijalima. Dominiraju svetli i neutralni tonovi. Kombinacije su jednostavne, a krakterišu ih upečatljivi materijali ili detalji. Klasično, moćno i luksuzno.

 Elie Saab Spring 2016

Ralph & Russo

Po meni su ovo bile najlepše haljine na celoj nedelji mode. Svidja mi se što nije bilo toliko zastupljene čipke koju svi forsiraju, a haljine su svejedno bile prelepe. Svaka je različita i posebna na svoj način. Sa slike dole može da se vidi kako bi svaka devojka mogla da nadje svoju savršenu haljinu prema boji kose i podtonu kože, a da ne bude npr ta čipka koju svi guraju i koja ne stoji uvek lepo.

Giambattista Valli Spring 2016

Paolo Sebastian Spring 2016

Koja kolekcija se vama najviše dopala?

*Sve slike su preuzete sa interneta