Ovo je jedan od onih problema sa kojima se svi suočavamo, ako ne svi, većina.

Uvek sam bila fina, povučana i stidljiva devojka koja nije htela drugima da kaže ne, kako ne bi povredila tudja osećanja. Ono što sam naučila i što učim jeste, da ljudi gledaju sebe. Njihovi postupci su odraz njihovih težnji i osećanja. Ne znam koliko puta sam stala, zamislila i uplašila se. Zašto li je neko baš tako odreagovao, sigurno zato što sam to i to rekla. Da, ali oni to gledaju kroz svoju korist, a ne moje postupke.

Nadahnuta i spremna za nove početke, rešila sam da podelim sa vama par stavki kao podsetnik za mene i vas.

Naučite da kažete drugima NE! Ako ne želite da izadjete sa nekim, da radite nešto što ne želite, recite drugoj strani glasno i jasno NE. Ne osećajte potrebu da se previše objašnjavate. To vas ne čini lošom osobom, nego pokazujete kako cenite sebe i svoje vreme. Borim se sa tim godinama i moram priznati da sam u poslednje dve godine napredovala. I dalje imam (ne baš toliko veliku) grižu savesti, ali učim polako.

Još važnije od prvog jeste da naučite sebi da kažete ne! Kad ste mirni sa sobom, mirni ste i sa drugima. Raskrstite sami sa sobom, otpišite toksične ljude iz života, pobacajte stvari koje vas podsećaju na loše trenutke. Najteže je biti objektivan sam sa sobom. I priznati sebi da nam neke stvari ne odgovaraju. Rizikujte, iako se čini nemoguće i strašno, biće dobro. Uvek se setim cheesey poruke, da ako želiš nešto drugačije u životu, moraš da uradiš nešto što nikada nisi. Stvarno je tako i primenjivo na sve aspekte života. Ne slušajte druge, već sebe. Konstantno izazivajte sebe i isprobavajte nove stvari.

Prva fotka: Jelena (Moj Neseser)