Instagram mi je omiljena društvena mreža i obožavam da fotkam za isti. Rešila sam da sa vama podelim neke uopštene savete kada je u pitanju slikanje i editovanje. U nekom od narednih postova ću više pisati o tehničkom delu slikanja.

Kako su na Instagramu popularne flatlay fotke, otkrivam vam neke trikove za postizanje što bolje flatlay slike, kao i neke generalne savete kad je u pitanju slikanje i editovanje.

#1 Potrebno vam je dobro svetlo!
Ovde ne mislim na rasvetu, već na dnevno svetlo. Sada kad kreću hladni (čitajte tmurni) dani bez sunca, veoma je bitno da uhvatite dobro dnevno svetlo. Ako planirate da fotkate za Instagram, neka to bude prepodne negde do 13h maksimalno. Primetila sam da već oko 14h slike budu znatno lošije, još ako se izmigolji malo sunca slike postanu žute, a ja to ne volim.

Ukoliko želite da uklonite senke sa slike, uzmite karton od bloka broja pet ili A4 format i oblepite ga folijom da biste reflektovali svetlost i ne zaboravite da držite taj karton suprotno od izvora svetlosti!

#2 Budite kreativni, osmislite temu.
Dobro razmislite šta želite da imate na slici, ako želite čuveni flatlay, koja tema će biti crno-beli ili šareni. Morate da imate neku ideju da bi slika imala poentu i da bi predstavljala celinu. Kada slikam za flatlay uvek ostavim haos za sobom. Izvučem milion stvari i non stop menjam raspored, ubacujem stvari.. Pobrinite se da vam se slika uklapa u celu temu na samom Instagramu. Ne zaboravite da uživate! Sve je to igra.

#4 Koristite telefon!
Nije vam potreban profi fotoaparat za dobre slike. Potrebno vam je dobro svetlo i malo mašte (i dobro editovanje).

#4 Editovanje je ključ svega (uz dobro svetlo)!
Editovanje je jaako bitno. Od aplikacija za preradjivanje najviše koristim Face Tune i VSCO Cam. Kada su u pitanju flatlay fotke volim dodatno da izbelim pozadinu i ispeglam neravnine poput nabora na čaršavu. U VSCO Cam-u radim ostatak, pojačavam svetlost, kontrast i koristim omiljeni F2 filter. Ne zaboravite da smanjite jačinu efekta, nikad ne želite da bude na maksimumu.

Nadam se da vam je post bio koristan. Ako imate još neki savet ostavite ga u komentaru.